“Kirjoittaminen ja lukeminen ovat vaarallisen vapauttavia. Ne eivät näytä sitä, mitä runoilija haluaa sanoa, tai eivät ensisijaisesti sitä, vaan sen, mitä teksti kertoo minulle lukijana ja mitä minä sille. Suurta ajatustenvaihtoa. Pelissä on onnellisuus.”
Kirjallisuusterapia on myös kotimaassani Unkarissa yhä suositumpi taideterapeuttinen suunta. Sen tavoitteena on henkilökohtainen kasvaminen tekstien avulla. Tekstit voivat toimia ponnahduslautana tai apupyörinä. Keskiössä on kuitenkin tutustuminen itseen sekä muihin, esteiden tunnistaminen, uusien polkujen löytäminen ja parempien toimintamallien oppiminen.
Kouluttauduin vuosina 2015—2017 Unkarissa Pécsin yliopistossa kirjallisuusterapiaohjaajaksi. Opinnot sisälsivät 120 opintopistettä ja niihin sisältyi sata tuntia ryhmäterapiaa.
Järjestän säännöllisesti verkkovälitteisesti luovan kirjallisuusterapian kasvuryhmiä ulkounkarilaisille. Ryhmissä käsitellään kotoutumista ja haasteita uudessa kotimaassa ja pyritään löytämään oma polku sekä voimaantumaan oman äidinkielen ja omakielisen kirjallisuuden kautta. Ryhmäläisiltä saatua palautetta voit lukea englanniksi tästä:
On the Road: Bibliotherapy for Hungarians Abroad
Unkarin ja Suomen kirjallisuusterapiat eroavat siinä, että Unkarissa kirjallisuusterapeuttisten ryhmien keskiössä on yleensä jo kirjoitettu, usein kaunokirjallisuuden teksti, josta ryhmän osallistujat lähtevät liikkeelle. Kirjoittamisella on Unkarissa yleensä vain keskustelua täydentävä rooli. Suomalaisessa kirjallisuusterapiassa taas keskiössä ovat usein ryhmäläisten kirjoittamat tekstit. Omassa työssäni pyrin yhdistämään näitä kahta suuntausta. Opin lisää jatkuvasti suomalaisilta kollegoilta.
Vuonna 2022 suoritin myös Kymenlaakson kesäyliopiston koulutuksen Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun menetelmänä (15 op). Vuonna suoritin 2021 Turun yliopiston POLKU-täydennyskoulutuksen: Aktiivisen lukijuuden kautta positiiviseen lukijayhteisöön (18 op).