Lisää minusta

Olen valmistunut vuonna 2002 Unkarissa unkarin ja saksan kielen aineenopettajaksi sekä suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi. Vuosina 20152017 suoritin kaksivuotisen kirjallisuusterapiaohjaajan opintokokonaisuuden.

Työssäni tuen maahanmuuttaneita kotoutumisen eri alueilla ja eri vaiheissa. Olen asunut Unkarissa, Virossa ja Suomessa pidemmän aikaa, joten olen kartuttanut paljon kokemusta selviämisestä vieraassa ympäristössä ja kotoutumisen eri vaiheista. Uskon, että kotoutuminen uudessa maassa onnistuu suurelta osin kielenopiskelun, joskus uuden ammatin opiskelun, työn kautta, koko ajan myös henkistä hyvinvointia tukemalla.

Itsekin maahanmuuttaneena ja auttavan työn ammattilaisena pidän tärkeänä muidenkin maahanmuuttaneiden hyvinvointia ja mielenterveyttä. Suomessa olen tehnyt työtä työllisyyspalveluiden omavalmentajana, kieltenopettajana sekä vertaisohjaajana useissa työelämä- ja hyvinvointiryhmissä. Asiakastyöstä ja ryhmistä olen saanut paljon kokemusta ryhmien ohjauksesta, maahanmuuttaneiden elämäntilanteesta ja tarpeista sekä kotoutumisen haasteista.

Aikuisopetuksesta minulla on noin kahdenkymmenen vuoden kokemus, olen opettanut kieliä kielikouluissa, kesäyliopistossa sekä yliopistossa. Suomea opetin kansalaisopistossa kolme vuotta alkeistasosta keskitasoon monikulttuurisissa ja heterogeenisissa ryhmissä, lukutaidottomista opiskelijoista hyvin suomen kielellä pärjääviin. Vuodesta 2022 työskentelen Tampereen seudun ammattiopistossa suomen kielen opettajana. Aikaisemmin toimin kolme vuotta myös Tampereen kaupungin oman äidinkielen opettajana unkarinkielisille lapsille.

Ryhmätoiminnan suunnittelu ja ryhmän kehittäminen – yksilöiden tarpeiden lisäksi – ovat olennainen osa työtäni opettajana ja ohjaajana. Otan aina huomioon ryhmäläisten tarpeet, osallistan ryhmäläisiä mahdollisimman paljon ja panostan ryhmädynamiikkaan. Maahanmuuttaneena ja opettajana minulla on luontainen kyky nähdä tilanne myös maahanmuuttaneiden näkökulmasta.

Kirjallisuusterapiaa ja vertaistukitoimintaa pidän opettamisen ja kouluttamisen ohella tärkeänä ihmisiä voimaannuttavana keinona.

Mielenterveystaitojen opiskelun lisäksi kirjallisuusterapia ja luova kirjoittaminen voivat olla yksi väylä tunteisiin ja oman tilanteen selvittämiseen, mikä edistää pärjäämistä uudessa kotimaassa myös uuden kotimaan kielellä. Kouluttaudun parhaillaan ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi Tampereen kesäyliopiston ja Siria Koulutus- ja kehittämiskeskus Oy:n yhteisessä koulutuksessa. Tammikuusta 2024 helmikuuhun 2026 otan harjoitusasiakkaita vastaan. Ensisijainen kohderyhmäni ovat maahanmuuttaneet henkilöt, jotka kaipaavat psykososiaalista tukea elämän haasteisiin uudessa kotimaassa selkokielellä.

Valmistumiseni jälkeen toukokuusta 2026 olen oikeutettu pitämään 125 kerran pituisia yksilöterapiaaprosesseja ratkaisukeskeisiä lyhytterapiamenetelmiä hyödyntäen. Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutin nimike ei ole Valviran laillistama terveydenhuollon ammattinimike.

Lisätietoa koulutuksestani ja työkokemuksestani LinkedIn-profiilissani.

DSCF3460.jpg

Kiitos, että olet kiinnostunut työstäni ja siitä, mitä teen.

Annoin sinulle höyhenen

ja sinä sanoit sitä siiveksi

Annoin sinulle murusen

ja sinä sanoit sitä leiväksi

Annoin sinulle tilkkasen

ja sinä sanoit sitä mereksi

Niin paljon sinä

minulle annoit:

meren, siivet, leivän

Mitähän olisin saanut

jos olisin uskaltanut

antaa vähän enemmän?

Tommy Tabermann:

Pieni laulu antamisen ihmeestä

Seuraa Facebookissa